30. Rujna, 2020. 23:07:25
 • Prati predmet
 • Prijavi nepravilnost
Trenutna cijena800,00 kn
Minimalna ponuda:Kn

 • Broj aukcije 4410720
 • Kraj aukcije01.10.2020 u 11:40:24
 • Pogledano: 21 puta
 • Predmet prati:0 korisnika

Unikatna fotografija uglednih Varaždinskih gimnazijalaca iz 1912 god.

Opis predmeta

U novinama Naše Pravice broj 26 od 26,06.1912 godine opisano je slijedeće:
Ispit zrelosti na našoj gimnaziji. 19. i 20.
o. mj. obdržavao se na varaždinskoj gimnaziji ispit zrelosti. Povjerenikom bio je zem. školski nadzornik dr. Stjepan Bosanac. Ispitu podvrglo se 13 kandidata, od kojih su petorica (gg.
Josip grof Bombelles, Robert Deutsch, Slavko
Kürschuer, Ivica Palmović i Karlo Šponar) proglašeni zrelim s odlikom, dvojica jedno-glasno, petorica većinom glasova, dok je jedan reprobiran na godinu dana, Kako se iz ovoga vidi, rezultat je ispita vrlo povoljan pa možemo upravo čestitati gg. profesorima kao samim abiturijentima na ovako lijepom uspjehu.
Pregledom arhive i potpisa potvrđeno je da se radi o osobama navedenim u tekstu novina.
Između stalih na fotografiji je i Josip grof Bombelles koji e rodio 1894 godine.Srednje školovanje imao je u Varaždinu, gdje je pohađao gimnaziju. Važna je osoba u hrvatskoj gospodarskoj povijesti. 1914. je godine sudionikom osnivanja prvog hrvatskog poduzeća za proizvodnju filmova Croatia u Zagrebu, čiji je bio jedan od vlasnika. Osim što je vodio obiteljsku baštinu, nastojao je proširiti posjede pa je kupio dvorac Klenovnik, kojem je bio vlasnikom samo tri godine. Već 1925. prodao ga je zagrebačkom Središnjem uredu za osiguranje radnika.[1] Surađivao je s bogatim industrijalcima Amadeom i Alfredom Carnelutima, istaknutim HSS-ovcima.
Kao i otac, pridonio je hrvatskom automobilizmu. Pionir je u nekim poljima, što je razvidno iz njegova rada iz 1930. o alkoholu kao pogonskom gorivu za eksplozivne motore.

Josip Bombelles bio je diplomat. Po nekim izvorima bio je slobodni zidar, a prema Bogdanu Krizmanu doušnik jugoslavenskog kneza Pavla Karađorđevića. Bio je u službi glavnog stožera jugoslavenskih vojnih snaga. Imao je i englesko državljanstvo, jer je to imao pravo kao potomak aristokrata Henryja-Francoisa Bombellesa. Bio je višestruki obavještajac, a putovao je po Europi s engleskom putovnicom. Engleska ga je angažirala u (neuspjeloj) zadaći sprječavanja ostvarenja savezništva između Njemačke i Italije. Zbog neuspjelosti zadaće bio je osoba koja je imala neugodne spoznaje koje nisu odgovarale ni Cianu (kojem se predstavljao kao Mačekov izaslanik) niti Paveliću.[1]

Smaknut je najvjerojatnije u sabirnom logoru u Jasenovcu (drugi izvori navode da je smaknut u Staroj Gradišci)[3], jer je pao u nemilost Ciana i poglavnika Pavelića, premda je posredovao u kontaktu (23. siječnja 1940.) Ciana i Pavelića u stvaranju plana o podizanju ustanka i, uz pomoć Italije, odcjepljenja od Beograda. Bombelles se je zanosio da će ući u buduću hrvatsku vladu i biti ministar financija. Političke su se okolnosti okrenule, te Italija odustaje od planova s Pavelićem. Pavelić već svibnja 1940. daje do znanja da zna da je Josip Bombelles plaćenik Beograda, "te da će na sebi osjetiti nemilosrdnost ustaškog zakona". Prijetnje Bombellesu su se ostvarile. Iste 1940. godine na Gupčevoj zvijezdi ustaše su izveli neuspješni atentat na nj. Atentatori su bili Božidar Cerovski i Viktor Tomić, članovi tajne organizacije Matija Gubec.Bombelles je proglašenje NDH dočekao u Zagrebu. Odmah po dolasku ustaša na vlast, uhićen je u Zagrebu, te zatvoren u logoru u Staroj Gradišci, gdje je ubijen ožujka 1942. godine. Supruga s kojom je dobio nevjenčanog sina Josepha i sin Joseph preživjeli su rat, no jugokomunistički režim im je nacionalizacijom oduzeo obiteljska imanja koja su bili prisiljeni napustiti.
Na fotografiji je i Robert Deuch Maceljski poznati veletrgovac i industrijalac koji je 1942 godine ubijen u ustaškom logoru Stara gradiška, a imanja oteta i opljačkana.
Fotografija je iznimno rijetka i zaslužuje biti u muzeju ili kod ozbiljnog kolekcionara.
Dimenzije fotografije sa okvirom su 29 x 24 cm.
 • O predmetu
 • Pitanja i odgovori (0)
 • Tijek aukcije

Prodavatelj

Plaćanje

 • Način plaćanjaGotovina, Tekući račun

Dostava

 • Rok dostave0-7 dana (šaljem odmah)
 • Osobno preuzimanjeDa, 48000 Koprivnica
 • Slanje u inozemstvoNe
 • Troškovi dostaveDostavu plaća Kupac
 • Cijena dostave: 25,00 kn (za Hrvatsku)
 • Uvjeti isporuke Isporuka nakon plaćanja

Ponuditelj

Aukcije.hr koriste isključivo nužne kolačiće (cookies) kako bi svojim korisnicima omogućili korištenje stranice.
Postavke kolačića se mogu kontrolirati putem postavki vašeg web browsera (preglednika). Više informacija možete dobiti ovdje

Nužni kolačići