24. Rujna, 2017. 12:22:07

Pravila privatnosti aukcije.hr

Aukcije.hr su propisale ova Pravila privatnosti kako bi pokazala našu čvrstu opredijeljenost za zaštitu vaše privatnosti.
Ovaj dokument prikazuje naš način prikupljanja i upotrebe podataka.

1. Izjava o privatnosti

Aukcije.hr Vaše osobne podatke ne daju na uvid trećoj strani. Podatke o korisničkom računu i ostale osobne podatke dajemo na uvid isključivo u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske, a na pismeni zahtjev nadležnih ustanova ili temeljem pravomoćnog sudskog naloga. Vaši osobni podaci se čuvaju u skladu sa zakonskim propisima - više informacija na stranicama Agencije za zaštitu osobnih podataka, te je zbirka Vaših osobnih podataka zavedena u evidenciju AZOP-a.
Aukcije Zagreb d.o.o se obavezuje pružati zaštitu osobnim podacima kupaca, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima/korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza; informira kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi djelatnici Aukcije Zagreb d.o.o i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.

2. Točnost upisanih podataka

Aukcije.hr ne dozvoljavaju davanje netočnih i nepotpunih podataka (ime, prezime, adresa stanovanja, broj telefona i e-mail adresa) - ne dozvoljavamo prijavljivanje korisnika pod netočnim podacima, te pristup anonimnim korisnicima. Ukoliko prijavite netočne podatke, ne možemo vam dozvoliti korištenje stranica.
Ukoliko se korisnik registrira pod lažnim imenom, adresom i brojem telefona, u namjeri da ometa funkcioniranje računalnog sustava Aukcije Zagreb d.o.o., te prilikom toga bilo kakvim unošenjem netočnih i lažnih podataka ometa funkcioniranje računalnog sustava aukcije.hr, a cilj je takvog postupanja prouzročenje materijalne ili nematerijalne štete drugome (bilo fizičkoj ili pravnoj osobi), istom će korisniku biti odmah onemogućen daljnji pristup korištenju sustava.
Aukcije Zagreb d.o.o. pridržavaju pravo podnošenja kaznene prijave protiv takvog korisnika, nadležnim institucijama, budući da su se u takvom ponašanju korisnika stekla bitna obilježja kaznenog djela iz čl 223 a Kaznenog zakona - "Računalnog krivotvorenja".

3. Podaci prosljeđeni prilikom kupovine predmeta

Nakon uspješne kupovine, druga strana u procesu kupoprodaje dobija Vašu e-mail adresu, te telefonski broj. Kod kupovine predmeta po fiksnoj cijeni, ukoliko je prodavatelj upisao sve potrebne podatke, imate mogućnost prodavatelju poslati i ostale osobne podatke (ime i prezime, te adresu) kako bi se automatski generirali podaci za uplatu, a prodavatelj dobio adresu za isporuku. Ukoliko kod kupovine tu opciju ne označite, podaci neće biti poslani prodavatelju.

4. Slanje e-mailova

Aukcije.hr u sklopu transakcijskog procesa članovima šalju mailove s podacima o aukciji, kao i ostale poruke koje su članovi svojevoljno pristali primati. Osim toga aukcije.hr se obavezuju na trenutno brisanje člana iz bilo koje mailing liste na njegov zahtjev. Aukcije.hr šalju svojim članovima newsletter (ukoliko je član pristao na primitak newslettera). Newsletter sadrži jasne i očigledne upute kako se pojedini član može izbrisati s mailing liste.

5. Kontrola vaše lozinke (passworda)

Svaki član ima potpunu odgovornost za sve aktivnosti poduzete s njegovim korisničkim imenom, e-mail adresom i lozinkom uključujući i troškove nastale na aukcije.hr. Lozinka je Vaša glavna zaštita i stoga preporučujemo da je ne dajete na uvid i upotrebu drugim osobama. Ukoliko se odlučite s nekim dijeliti Vaše korisničko ime ili druge informacije, odgovorni ste za sve aktivnosti poduzete na taj način.

6. Plaćanje karticama

T-Com se brine o tajnosti i sigurnosti Vaših podataka prilikom autorizacije kreditnih kartica. Sigurnost podataka na ovim stranicama osigurana je korištenjem Secure Socket Layer (SSL) sigurnosnog protokola sa 128 bitnom enkripcijom podataka.

Razmjena osjetljivih podatka (npr. brojevi kartica) između T-Com Pay Way sustava koji obavlja online plaćanje i autorizacijskih centara kartičnih kuća obavlja se korištenjem privatne mreže koja nema pristup na Internet i potpuno je zaštićena od neautoriziranog pristupa, korištenjem ISO 8583 protokola. T-Com u potpunosti onemogućava pristup podacima za koje sudionici u procesu kupovine nisu ovlašteni.

7. Ostale informacije koje prikupljamo

Aukcije.hr mogu prikupljati dodatne informacije kao što su demografski podaci, interesi korisnika, te statistiku vaših posjeta na aukcije.hr. Te informacije mogu uključivati URL s kojeg ste stigli (bilo s naših stranica ili ne), na koji URL idete nakon toga, koji preglednik ili operativni sustav koristite. Ove podatke ne povezujemo s vašim osobnim podacima, te na temelju njih nije moguće utvrditi identitet korisnika. Aukcije.hr vode evidenciju o IP adresama prijavljenih korisnika. Ovi podaci se mogu koristiti za otkrivanje korisnika koji zloupotrebljavaju sustav aukcije.hr i u tom slučaju biti će proslijeđeni mjerodavnim ustanovama u slučaju sumnje na prijevaru. U suradnji sa ISP (Davatelj internet usluga - Internet Service Provider) IP adresa se može upotrijebiti za identificiranje korisnika. Ove informacije su sigurno spremljene i biti će date na uvid isključivo za to nadležnim tijelima u slučajevima propisanim zakonom.

8. Oglašavanje i linkovi prema trećim stranama

Neki oglašivači na aukcije.hr mogu tražiti dodatne informacije od naših korisnika ili pružati link na stranice koje to traže. Aukcije.hr nemaju kontrolu nad politikom privatnosti oglašivača te Vam savjetujemo da provjerite njihovu politiku privatnosti prije davanja svojih podataka.

9. Prestanak članstva na aukcije.hr na vlastiti zahtjev

Ukoliko želite zatvaranje svog korisničkog računa, zahtjev pošaljite e-mailom ili putem sustava internih poruka. Vaš ćemo korisnički račun nakon toga zatvoriti, osim u sljedećim slučajevima:

  • sudjelujete u transakcijama (kao kupac ili prodavatelj) koje nisu privedene kraju
  • imate nepodmirena dugovanja prema aukcije.hr
  • pokrenut je postupak pred nadležnim institucijama radi sumnje na počinjenje kaznenih djela


Ako član želi trajno zatvoriti svoj korisnički račun (uz uklanjanje svih osobnih podataka), potrebno je poslati pismeni zahtjev na adresu aukcije.hr.

Vaš ćemo korisnički račun nakon toga zatvoriti, a podatke trajno ukloniti u najkraćem razumnom roku kako preostali podaci ne bi bili vidljivi ostalim korisnima, osim u sljedećim slučajevima:

  • sudjelujete u transakcijama (kao kupac ili prodavatelj) koje nisu privedene kraju
  • imate nepodmirena dugovanja prema aukcije.hr
  • pokrenut je postupak pred nadležnim institucijama radi sumnje na počinjenje kaznenih djela
  • Osobni podaci upisani prilikom registracije će kod brisanja korisničkog računa također biti obrisani. U određenim slučajevima, možemo zadržati vaše osobne podatke duže vrijeme nakon zatvaranja korisničkog računa. Ti slučajevi uključuju: sprječavanje mogućih prijevara, naplata nepodmirenih potraživanja, rješavanje nesporazuma s ostalim članovima, postupak koji se protiv člana vodi u skladu sa zakonskim propisima. U tim slučajevima, informacije će biti zadržane u skladu sa postojećim zakonskim propisima, najduže dok postoje razlozi za njihovo zadržavanje.


    Pristup korisničkom profilu neće biti moguć, te neće biti vidljive ocjene korisnika, te njegove transakcije. Ocjene koje je korisnik upisao za prethodne transakcije, ostaju važeće.

    Jednom zatvoreni korisnički račun, ne može se više reaktivirati.

    Aukcije.hr koriste kolačiće (cookies) kako bi svojim korisnicima omogućili bolje korisničko iskustvo.
    Postavke kolačiča se mogu kontrolirati putem postavki vašeg web browsera (preglednika).
    Više informacija možete dobiti ovdje. Nastavljanjem pregleda i korištenja aukcije.hr prihvaćate korištenje kolačića.